Highersense

20 tecken på att du är högkänslig

En högkänslig person (HSP) upplever världen annorlunda än andra. På grund av medfödda karaktärsdrag, är HSPs mer medvetna om små detaljer och bearbetar information djupt. Detta betyder att de tenderar vara kreativa, insiktsfulla och empatiska, men det betyder också att de har lägre tröskel än andra att påverkas av stress och uppleva världen som överväldigande.
Att vara högkänslig är fullständigt normalt – i betydelsen – det är inte en sjukdom eller diagnos. Detta missförstås ofta, eftersom endast 15-20% av populationen är HSPs.
Är du högkänslig? Om du känner igen dig i de flesta av dessa tecken, är det mycket möjligt att du är det.
1. DU AVSKYR GRYMHET OCH VÅLD AV ALLA SLAG.
Alla avskyr våld och grymhet, men för högkänsliga är det extremt obehagligt att se det eller höra talas om det. Du kanske är högkänslig om du inte kan se skrämmande och våldsamma filmer utan att bli upprörd eller till och med fysiskt må illa. Du reagerar på liknande sätt när du ser nyheter om djur eller barn som far illa.
2. DU BLIR OFTA KÄNSLOMÄSSIGT UTMATTAD AV ATT ABSORBERA ANDRA MÄNNISKORS KÄNSLOR.
Som högkänslig tenderar du att absorbera andra människors känslor. Det är inte ovanligt att du kan kliva in i ett rum och omedelbart känna av stämningen. Det beror på att HSP´s är mer medvetna än andra om små detaljer som ansiktsuttryck, kroppsspråk, och röstläge. Kombinerat med HSP´s naturligt höga nivåer av empati, är det inte konstigt att HSPs känner känslor som inte är deras egna. Som ett resultat lider högkänsliga ofta av känslomässig utmattning.
3. TIDSPRESS SKAKAR OM DIG.
I skolan blev du kanske extremt stressad vid tidsbegränsade test och uppgifter, vilket kan ha resulterat i att du inte presterade så bra som du skulle kunna. Som vuxen, när du har för många saker på din att-göra lista och inte tillräckligt med tid att slutföra dem, blir du väldigt stressad. HSP´s är mer känsliga för stimulans, och tidspress är inget undantag.
4. DU BEHÖVER DRA DIG TILLBAKA.
Oavsett om du är introvert eller extrovert, behöver du mycket tid för dig själv. Du drar dig gärna tillbaka till ett tyst, mörkt rum – för att sänka din stimulansnivå, lugna dina sinnen, och ladda om.
5. DU ÄR LÄTTSKRÄMD.
När någon smyger sig på dig, hoppar du som en skrämd katt. Många HSP´s har en hög skrämselreflex eftersom nervsystemet, även i icke-hotande situationer, är konstant aktiverat.
6. DU TÄNKER DJUPT.
En hörnsten i att vara HSP är att du bearbetar information djupt. Det betyder att du reflekterar mycket över dina erfarenheter – mer än andra. Tyvärr, betyder detta också att du är mer benägen att övertänka även när det inte behövs. Ibland snurrar tankarna så fort att du blir ängslig.
7. DU ÄR EN SÖKARE.
HSPs söker svar till de stora frågorna i livet. De frågar varför saker är som de är och vilken roll de spelar i det hela. Om du är högkänslig kanske du alltid undrat varför andra människor inte är så fångade av mysteriet bakom den mänskliga naturen och universum som du är.
8. TILLRÄCKLIGT MED SÖMN ÄR EN GAME CHANGER.
Bli inte förvånad om en högkänslig går och lägger sig kl 21. De har helt enkelt fått nog med intryck för en dag. 8-9 timmars sömn kan vara en nödvändighet för att fungera.
9. DET SPELAR ROLL VAD DU HAR PÅ DIG.
Du har alltid varit känslig för vad du har på dig. Kliande tyg eller begränsande plagg, som för tajta byxor eller strumpbyxor – är verkligt irriterande. Icke – HSPs kan såklart också uppleva detta irriterande, men en HSP kommer noggrant välja sin garderob för att helt och håller undvika dem. Om du råkar få på dig något som inte funkar kan obehaget du känner beröva dig hela upplevelsen av det du gör i övrigt.
10. DU HAR LÄGRE SMÄRTTRÖSKEL.
Många HSPs är mer känsliga för alla sorters smärta – huvudvärk, gå till tandläkaren, värk i kroppen, sprutor etc. – än icke högkänsliga.
11. DIN INRE VÄRLD ÄR LEVANDE OCH NÄRVARANDE.
Återigen, tack vare din djupa bearbetning, har du en rik inre värld. Som barn hade du kanske fantasikompisar, tyckte om att leka i fantasivärldar och dagdrömde. Som vuxen, kan du ha levande drömmar och skapande tankar.
12. FÖRÄNDRING ÄR EXTREMT UPPRÖRANDE.
HSPs trivs med sina rutiner, för det välkända är mycket mindre stimulerande än någonting nytt. Av den anledningen kan förändring – både positiv och negativ – verkligen skaka om HSPs. Att få en ny roll på jobbet, resa (även nöjesresor) eller att umgås i ett nytt sammanhang, kan få HSPs att känna lika delar stress och glädje. Generellt behöver HSPs mer tid än andra för att anpassa sig till förändring.
13. DU BLIR MISSFÖRSTÅDD.
Hög känslighet blir ofta missförstått. Du kanske har blivit kallad blyg eller ängslig, och kanske har det funnits en underton av att det är något fel på dig. På samma sätt blir många HSPs likställda med att vara introverta, för introverta och HSPs delar många karaktärsdrag, som till exempel behovet av mycket återhämtning. Dock är 30% av HSPs faktiskt extroverta.
14. HUNGER GÖR DIG ARG.
HSPs tenderar vara känsliga för förändringar i blodsockernivåerna, så de kan bli hangry när de inte ätit på ett tag.
15. VEM BEHÖVER STIMULI…
… när ditt nervsystem redan är uppvridet på max? Vissa HSPs är känsliga för koffein och behöver väldigt lite av det för att bli uppstirrade. På liknande sätt är många HSPs känsliga för alkohol.
16. KONFLIKTER ÄR GIFTIGA.
När det är spänning och oenighet i dina nära relationer, känner du det djupt. Många HSPs rapporterar till och med att de känner sig fysiskt sjuka under konflikter. Som ett resultat undviker vissa HSPs konflikter, och gör och säger nästan vad som helst för att hålla den andra personen glad. Orsaken är att konflikter gör så ont.
17. KRITIK TRÄFFAR HJÄRTAT.
Ord betyder mycket för HSPs. Positiva ord kan får dem att sväva, men kritik kan snabbt få dem att krascha mot jorden. Negativitet är ett gift för den högkänsligas fininställda system.
18. DU ÄR SAMVETSGRANN.
På jobbet och i skolan, jobbar du hårt för att inte göra några misstag. Självklart betyder inte det att du gör allting perfekt, det gör ingen, men du ger alltid saker din största ansträngning.
19. DU PÅVERKAS DJUPT AV SKÖNHET.
Goda måltider, rika dofter, vacker konst, eller härlig musik har djup påverkan på dig. Du kan uppleva att viss musik försätter dig i ett nära transliknande stadium, och skiftningarna på regnhimlen kan fånga din totala uppmärksamhet. Du förstår inte hur andra människor inte kan uppleva skönhet som du gör.
20. DU ÄR UPPMÄRKSAM.
Då du noterar saker som andra missar, ses du som uppmärksam och insiktsfull. Även som barn var du kanske klok för din ålder. Världen behöver HSPs som du för att göra den till en mer medkännande och förstående plats att vara på.
Vill du skapa ett stressfritt liv och blomstra som högsensitiv? Läs om vår terapi, yoga och retreats för högkänsliga.

Om Linda Sjöholm

Linda är grundare och drivande bakom Highersense Sweden. Hon är högkänslig, extrovert och sensationssökande, vilket har lett henne till en karriärresa som på många sätt varit övervädigande. Idag ser hon sin högkänslighet som sin största tillgång, och dedikerar Highersense till att hjälpa andra högkänsliga att skapa sina största liv.

Frågor

Varmt välkommen med dina frågor.
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Recommend
Share
Tagged in
Leave a reply

You must be logged in to post a comment.